Dobrodošli v Keniji!

Ko ti med vzletom z Istanbulskega letališča Imagine Dragons-i pojejo “I keep falling down” z naraščajočim pathosom in se ti zdi, da ti bo zaradi spremembe pritiska notranje organe povleklo narazen, se zgodi, da se premo sorazmerno z oddaljevanjem od tal slabša občutek anksioznosti, ki leze iz zgornjega dela trebuha preko pretesnega prsnega koša naravnost v glavo. Takrat te prešine lucidni trenutek zavedanja koga in kaj puščaš za sabo in širina tega, čemur letiš naproti, malo kot Simba v Levjem kralju, ki z očetom gleda proti senčni meji svojega bodočega kraljestva. Obrambni mehanizmi v možganih se hitro vklopijo in je trenutek mimo; spet ne veš, kaj je tvoja vloga na svetu. Kar ni slabo: vsa vrata ostajajo odprta in odkorakaš po hodniku naprej v smeri zagotovo nore dogodivščine s trimesečnim rokom uporabe. Metaforično, seveda, ker si privezana na letalu eno vrsto pred dvema malima otrokoma, od katerih je vsaj en nujno za previt.

Da se ne spuščamo pregloboko v svoje mešane občutke; po pristanku v Nairobiju v soboto ob 2h ponoči in čakanju na avtobusni postaji do 7.30 in 10 urah avtobusa, smo končno prišli na cilj in se srečali s člani prejšnje odprave ter spoznali vse zaposlene in družino Gaya (in s spoznali mislim, da smo drug drugemu povedali svoja imena in si jih v naslednjem tednu počasi zapomnili). Nadia, Peter, Urška in Tajda so nas ob druženju zvečer z obvladovanjem nam novih zdravstvenih problemov kar dobro prestrašili. Ko so naslednji dan odšli in nas pustili same, smo izkoristili nedeljo za nakup nekaj nujnih zdravil, ki jih je zmanjkalo (uganete? Seveda – antimalarike!), uredili kliniko, »pospravili« svoj nov domek in si z Marvinom (zaposlen na kliniki, on ostaja tudi takrat, ko ni nobene odprave) ogledali bolnico v bližnjem mestu Bondo.

In že je prišel čas, da se zjutraj oblečemo v uniforme in začnemo 💪

Naše delo – poročilo prvega tedna

Prvi dan smo obravnavali 70 pacientov, med drugim tudi dve nujni stanji. Kako je to izgledalo? Sploh na začetku smo bili precej negotovi, za večino pacientov smo se posvetovali med sabo, brskali po smernicah, pisali domačim strokovnjakom za posamezna področja oz. spraševali starešino Marvina. Gospa z urosepso je potrebovala nujni prevoz v bolnico, tako da smo zaprli infuzijo, povili kanal in že je sedela na pikipikiju (motorno prevozno sredstvo):

Klinika je uradno odprta od 8h do 16h; mi smo prvi dan zaključili obravnavo zadnjega v vrsti ob 18:30.

Število pacientov se je tekom tedna stopnjevalo in v četrtek doseglo 120, vključno z registriranimi, pacienti na prevezah kroničnih ran in naših malčkov, ki so vključeni v t.i. Nutrition programme za podhranjene. Aha pa ob 17:30 smo poslali zadnjega domov 😎 Med tednom je nekaj pacientov potrebovalo parenteralno hidracijo, en pacient kateterizacijo sečnega mehurja, mlajša pacientka z astmo zdravljenje s kisikom, nekaj pacientov s svežimi razpočnimi ranami oz. vrezninami pa šivanje. V petek smo se zmatrano že zelo veselili prostega vikenda in v soboto obravnavali »samo« 17 pacientov.

Naše delo – novo postavljene diagnoze v abecednem vrstnem redu, da zadovoljim svojemu OCD-ju

Angioedem ob jemanju ACE inhibitorjev, Ascaris lumbricoides, arterijska hipertenzija, bakterijsko vnetje srednjega ušesa, diabetes,  diabetično stopalo, edemi ob zdravljenju s kalcijevimi antagonisti, elefantiaza, (sum na) endometriozo, GERB, gingivitis, H. Pylori gastritis, (sum na) hepatitis, HIV, karcinom nosu, karies, lumboishialgija (stokrat), malarija (milijonkrat), (sum na) možgansko krvavitev, nevropatska bolečina, nosečnost, obraba *poljubnega* sklepa, (sum na) pelvično inflamatorno bolezen, pielonefritis, pitiriasis versicolor, pljučnica, podhranjenost, poslabšanje astme, prehlad, (sum na) rak prostate, retenca urina, srčno popuščanje, streptokokna angina, tifus, tropski ulcer, tujek v ušesu, uretritis, uroinfekt, urosepsa, vaginalna kandidoza, venska insuficienca, virusna angina, vrezna rana, (sum na) VSD, zmečkanina z udarnino, zvin gležnja in še kaj, česar se ob pisanju nismo spomnili.

Velikokrat je šlo za kombinacijo, npr. poslabšanje astme s pljučnico in malarijo, malarija z akutno anemijo, malarija z uroinfektom, malarija z malarijo, itd.

Random ekstra zanimivosti:

  • V Majiwi smo zaenkrat uživali v tekoči vodi samo prvi dan svojega bivanja tukaj, od takrat se umivamo s čebri vode iz vodnjaka z dodatkom segrete vode iz grelnika.
  • Elektrika rada gre in pride, zelo nam pridejo prav čelke in luč, ki deluje na sončno energijo.
  • Kljub določenim primanjkljajem, imamo precej dober prenos podatkov (večkrat tudi 4G) na svojih kenijskih sim karticah in vas tako lahko pogostimo z utrinki svojega vsakdanjega življenja tukaj 🖖
  • Za ljubitelje živali: na posesti imamo družbo psov (tudi treh mladičkov 😍), mačk, krav, ovc, koz, kokoši in miši!
  • Miši so si na začetku delile bivališče kar z nami; s prenovo strehe smo upali, da se bodo izselile, zgleda pa, da se je ena vseeno odločila popestriti naše večere in noči.

 

V prvem tednu nas je že nekajkrat malo zabolelo, ko smo se zavedali, da so naša sredstva tukaj precej omejena in da nekaterim pacientov žal ne moremo pomagati. Nekaterim sicer tudi v Sloveniji ne bi bilo pomoči, drugi bi si pa lahko v drugačnih okoliščinah, če drugega ne, vsaj priborili boljšo kvaliteto življenja.

Hkrati lahko rečemo, da smo s svojim delom zelo zadovoljni, hvaležni za priložnost enkratne izkušnje in vedno bolj uigrana ekipa prijateljev ❤.

Nekaj slik z našega potovanja, urejanja klinike in hiše ter prvega tedna dela :

Ester, Lana, Žiga, Neža

7 thoughts on “Dobrodošli v Keniji!

  1. Lepo, da ste srečno prispeli.
    Zdravstvena oskrba v tistih daljnih krajih res ni zavidanja vredna.
    Jaz sem prepričana, da vam bo uspelo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja